
De zelf slachtende groenteboer.
Jij hebt een hekel aan vegetariërs he? Is dikwijls het lachende verwijt als ik met zo’n type een discussie heb gehad.
Nee hoor. Eet wat je wilt, doe wat je wilt en gedraag je zoals je wilt. Het enige wat wel is; dat als het me niet aanstaat, zeg ik er wat van. En dit is zo’n thema.
En niet omdat ze geen vlees willen eten, dat zal mij een zorg zijn, voor mijn part eet je alleen hooi. Maar als je geen vlees wilt eten vind ik het hypocriet om de bagger die speciaal voor jullie gemaakt wordt, wel vleesnamen te geven, al was het maar voor de marketing.
Zoals: plantaardige Kip krokant schnitzel. Het is voor mij zwaar grensoverschrijdend gedrag. Een dubbele verkrachting van zowel de kip, de plant en het woord Schnitzel. En die laatste draag ik een zeer warm hart toe.
En dan komt die ook nog van de Vegetarische Slager. Ook zo’n contradictio in terminis. Daar zit deze hele filosofie, die verwordt tot ideologie vol mee naar mijn mening. Oorzaak? Ik hou het maar op een chronisch tekort aan de Vitamine B12.
Maar om nu te denken dat groenten geen gevoel hebben?
Daarom speciaal voor jullie; haal ik mijn groenten tegenwoordig bij de zelf slachtende groenteboer.
Deze loopt dan met mij de kas in. Waar vele soorten groenten met elkaar opgehoopt hangen of lekker liggen te zonnen maar ook warm in de grond groeien. Het ruikt er tuindelijk, zou mijn schoonzusje zeggen. Het is een echt industrieel vega walhalla.
Ik kies de Broccoli uit die ik wil. En noem deze liefkozend Brokkie.
Met één zwaai snijdt het mes door de vlezige sappige steel heen, en zo belandt hij in mijn mandje. Of in de supermarkt, waar hij met wat nevel nog even vakkundig in leven wordt gehouden. Want dood zijn ze niet te pruimen, toch? We lopen verder.
Een Prei, lange Jan genoemd. Wordt woest uit zijn nachtrust getrokken om straks in stukjes gehakt te worden terwijl zijn sappen alle kanten opspuiten. De boontjes worden bruut van hun levensader afgetrokken om straks gewoon doormidden geknakt te worden, want deze zijn nodig voor in het vega gerecht. En niet te vergeten, een krop sla die ik fijn aan stukken ga scheuren, levend. Terwijl zijn bladeren nog ademen, maar ik deze sla eerst onder de kraan vakkundig half verzuip. Een soort: vega waterboarding.
Want al deze groenten ademen nog. Tot ze gekookt of opgegeten worden. Brokkie zijn bovenkant bestaat zelfs uit duizenden minuscuul kleine ademende mondjes die lucht happen om te kunnen groeien. Tot hij levend in kokend water gekeild wordt. Of zijn er ook die zo sadistisch zijn, om hem in koud water op het vuur langzaam naar het kookpunt te laten stijgen?
Als je echt vegetariër wilt zijn, reis dan eens naar India. Daar is het Jaïnisme. Misschien past het je.
Het komt niet in de buurt bij dit marketing veganisme. Maar probeer dan ook eens lekker in je eigen bubbel te blijven. En deze valse, zelfbedachte levenswijze niet op te dringen aan de maatschappij. Waar zelfs de fastfoodketens een duit in het zakje doen, en daarover kun je wel glimmen? Terwijl het van over de hele wereld wordt ingevlogen. Het is zo hypocriet en doorzichtig als maar zijn kan, maar als het je een goed gevoel geeft. Mijn duimpje heb je.
Als ik boodschappen doe met mijn vrouw. Dan kijk ik altijd of er het bordje “vegan” bij, of op de verpakking staat. Anders zoek ik een ander soortgelijk product uit. Want ik vind de hele terminologie, filosofie en de hele marketing erachter zo in en in slecht en tegenstrijdig, dat ik het principieel boycot. De fastfoodketens komen er vanzelf bij, dan ga ik liever naar een lokale ondernemer, die met liefde en vakmanschap je eten maakt.
Ik kan in de gedachte komen dat de vleesindustrie je tegenstaat. Dat het anders kan. Maar als je daar je stem tegen wilt laten horen, is stoppen met vlees eten niet de oplossing. Koop dan geen vlees meer dat verwerkt wordt door de VION en Gosschalks van deze wereld. En zo via vele handen en vrachtwagens in de supermarkten komt te liggen. Maar haal het van dichtbij, van een boerenerf of echte slager. Het kost wat moeite in verhouding met hoe de boodschappen altijd gedaan worden, maar je krijgt er heel veel voor terug. Hetzelfde is toe te passen op je groenten en fruit. Je ecologische voetafdruk is dan honderden malen kleiner dan je krop sla of wat dan ook wat uit bijvoorbeeld Spanje hierheen gereden of gevlogen wordt om deze valse ideologie in leven te houden.
We hebben nu eenmaal de dieren en planten tot consumptie gekregen, met een doel: Voor onze gezondheid. En daar mogen we dankbaar voor zijn. Zo heb ik verscheidene documentaires gezien, waarin jagers op hun voedsel jagen, in diverse continenten. De dankbaarheid en eerbied die ze hebben voor hun gevonden of bejaagde voedsel is jaloersmakend. Daar kan geen Mc Donalds tegenop, met hun fabrieks Mc Plant.
Dat we goed voor onze dieren moeten zorgen staat buiten elke discussie. Maar erin doorslaan is ook en vak apart.
Alles wat we eten heeft nu eenmaal geleefd, hoe klein ook. Het dient of heeft als voeding gediend voor mens en dier.
Zoals ik al begon. Voor mijn part eet je alleen hooi.
Leef je eigen leugen, maar liever nog:
Wordt nuchter, en help de wereld echt vooruit.
Bert Schouwstra